ALIVE 每日亞媽   Like us!
 

ALIVE FORUM FORUM  Hot Shop ALIVE LOL  ALIVE GIFT GIFT   Login Login  Register Register   免費廣告 廣告查詢
ALIVE 每日亞媽

【每日亞媽看世界】 早產輕磅B成長路辛酸

arma 【每日亞媽看世界】 早產輕磅B成長路辛酸
早產輕磅B成長路辛酸

「廣告」

早產輕磅B成長路辛酸
不少父母對雙胞胎趨之若鶩,但原來部分多胞胎均有早產問題,照顧磅輕BB絕非易事,捱過關才能感受到先苦後甜。有誕下三胞胎的母親懷孕時因負荷過重令恥骨爆裂需入院待產,更提早剖腹產子,長子卻因肺部未長成兩度窒息險送命,令父母日日提心吊膽,幸及時搶救保命,最終能健康成長;亦有誕下龍鳳胎母親,因照顧一對子女「無覺好瞓」而患上輕度產後抑鬱,幸得家人支持才能渡過難關。


嬰兒出生初期需父母特別小心照顧,每個父母均勞心勞力。(陸智豪攝)

最輕嬰兒僅重0.6公斤
廣華醫院為慶賀東華三院一百四十周年紀念,昨日舉行「輕磅BB」家長分享會,當中最輕的嬰兒出生時僅零點六公斤,遠低於正常的二點五公斤。其中吳太的三胞胎子女屬早產「輕磅BB」,他們出生時僅重約一點五公斤,吳太坦言,懷孕期間已受盡折騰,「試過出血同嘔得太厲害而入院,仲因BB太重而令恥骨爆裂,痛到瞓唔到覺,要瞓醫院待產。」

吳太懷孕八個月提早剖腹生產,不幸長子梓朗因肺部未成熟,經常嘔奶,更兩度窒息入院,「佢試過抖唔到氣,成塊面黑晒,好彩當時喺醫院,如果遲五分鐘就可能救唔番。」子女出生初期,她情緒甚為波動又無法安眠,時刻擔心兒子長大後有後遺症,「自己嘅安危、外表完全唔理,淨係希望佢可以飲多啲奶,快啲長大。」幸現年九歲的兒子及兩名女兒均健康成長,令她終放下心頭大石。
剛於今年誕下龍鳳胎的關太亦有另一番辛酸史,現時六個月大的哥哥逸信和妹妹悅心,在媽媽肚內七個半月便急急搶閘出生,兩兄妹出生時分別重約一點六公斤及一點四公斤,但因肺部未成熟而影響呼吸,需入住深切治療部,「生完之後第一次見佢哋就忍唔住喊咗出來,佢哋太細粒,手臂只係我隻手指咁大,好擔心佢哋長唔大。」經治療後兄妹逐漸增磅,留院兩個月後便可回家。

誕三胞胎的吳太(後排左)最擔心長子梓朗(前排左)的健康,幸現在終放下心頭大石。

關太(右)曾因照顧子女壓力大患上產後抑鬱症。

糖尿高血壓孕婦高危
關太透露:「因為佢哋唔足月,食奶食好耐,又成日嘔奶,當時覺得好無助,甚至有少少產後抑鬱,幸好有丈夫、奶奶同媽媽幫手照顧,先至冇咁辛苦。」廣華醫院兒科部門主管吳國強醫生稱,該院每年約有四十個輕磅嬰,他們因器官未長成,腦部、肺部、心臟及腸臟等均可能出現某些毛病,死亡率更較一般嬰兒高,其中患糖尿病及高血壓的母親屬早產的高危一族,應小心留意健康及做足產前檢查。
資料來源: 東方日報

next topic

相關主題:
新型沙士到了  快洗手去!!!   媽媽把兒子的髒手印在培養皿上 孵化出了滿滿細菌 細菌 髒手
新型沙士到了 快洗手去!!! 媽媽把兒子的髒手印在培養皿上 孵化出了滿滿細菌
你從未看過的難得照片  不看後悔 驚異 照片
你從未看過的難得照片 不看後悔
叫他乖乖坐好食飯  竟然沒有瓜瓜大叫  原來⋯⋯ 食飯
叫他乖乖坐好食飯 竟然沒有瓜瓜大叫 原來⋯⋯
地獄廚媽 vs 麻煩仔 OOO麻煩仔自己講  帳幕小故事OOO 故事 麻煩仔 地獄廚媽
地獄廚媽 vs 麻煩仔 OOO麻煩仔自己講 帳幕小故事OOO
叫他乖乖坐好食飯  竟然沒有瓜瓜大叫  原來⋯⋯ 食飯
叫他乖乖坐好食飯 竟然沒有瓜瓜大叫 原來⋯⋯
可惡頭髮掃不走抺不走 又不想開吸塵機嘈醒BB?? 用個膠袋就得啦! 頭髮 吸塵機 嘈醒
可惡頭髮掃不走抺不走 又不想開吸塵機嘈醒BB?? 用個膠袋就得啦!
「廣告」





「廣告」

[廣告]





[廣告]
Views
3011
Share
106
dislike
Comment...
   



當前時區 GMT+8, 現在時間是 2017-9-20 02:39 AM

Processed in 0.019797 second(s), 12 queries , Gzip enabled

廣告查詢 - 聯絡我們 - alive.hk